In een rapport van Europol heeft de Europese rechtshandhavingsorganisatie de potentiële bedreigingen voor de metaverse in kaart gebracht. Het rapport schetste ook mogelijke stappen die de politie in Europa kan nemen om bedreigingen tot een minimum te beperken. Maar naast bedreigingen biedt de metaverse ook opleidingsmogelijkheden.
De metaverse geeft de wereldeconomie naar verwachting een boost met 1,6 biljoen euro tegen 2030 en 25% van de mensen zal tegen die tijd minstens een uur per dag in de metaverse doorbrengen. Maar afgezien van entertainment-, leer- en marketingmogelijkheden, verwacht Europol dat de metaverse nieuwe en bekende criminele activiteiten met zich meebrengt.
Hoe wetshandhavers moeten reageren
Omdat rechtshandhaving over het algemeen trager is in het ontwikkelen van capaciteiten voor digitaal gepleegde misdrijven, heeft de organisatie een rapport geschreven over de metaverse. Het rapport moet inzicht geven in de impact die de metaverse en de onderliggende technologieën kunnen hebben op criminele activiteiten. Het rapport bespreekt ook manieren waarop wetshandhavers kunnen reageren op nieuwe veiligheidsbehoeften van burgers.
Volgens het rapport zou wetshandhaving de metaverse moeten onderzoeken door ervaring op te bouwen door online aanwezig te zijn in virtuele werelden en het gebruik van de technologie die al beschikbaar is. Technologieën omvatten ook blockchain en NFT’s. Ook moeten rechtshandhavingsinstanties niet geïsoleerd blijven in de eigen organisatie, maar samenwerken met andere organisaties internationaal om sneller en efficiënter kennis op te bouwen.
Potentiële misdaden geïdentificeerd door Europol
Misdrijven die moeten worden onderzocht, zijn:
- Identiteitsdiefstal van mensen en merken, en deepfakes: criminelen verkopen bijvoorbeeld al digitale vingerafdrukken op het dark web om de kenmerken en het gedrag van een apparaat van een gebruiker te imiteren. Dit maakt het mogelijk om de digitale vingerafdruk van het slachtoffer te imiteren met het oog op misleidende authenticatiesystemen.
- Financiële zaken zoals witwassen en oplichting: volgens het rapport zit de wereld van NFT’s bol van fraude. Bijvoorbeeld: 80 procent van de NFT’s die met de munttool van OpenSea zijn gemaakt, wordt als onwettig beschouwd.
- Intimidatie, (kinder)misbruik en uitbuiting: online intimidatie is al een groot probleem, aldus het rapport. Volgens een internationaal onderzoek van Plan International heeft 58% van de meisjes te maken gehad met online intimidatie. Ook zijn kinderen in deze situaties extreem kwetsbaar en kunnen ze al geconfronteerd worden met grooming en seksuele activiteit.
- Terrorisme: de metaverse kan een steeds nuttigere omgeving bieden voor het trainen van terroristen, vooral omdat digitale tweelingen een gedetailleerde beschrijving geven van echte omgevingen. Maar ook metaverse-gebruikers kunnen virtuele werelden creëren waar ze hun extreme ideeën uitspelen. Er zijn al nazi-gaskamers in Roblox gemeld.
- Mis- en desinformatie: net als bij de rest van het internet wordt verwacht dat de verspreiding van mis- en desinformatie zich in de metaverse zal voortzetten.
Opleiding voor de politie
Maar de metaverse biedt ook kansen om ervaring en praktijk op het gebied van wetshandhaving op te bouwen door training in de metaverse aan te bieden. Zo ontwikkelde Interpol al een metaverse waar agenten kunnen trainen in het screenen van passagiers. Maar ook heeft de Nederlandse politie een virtual reality-tool gemaakt om etnisch profileren tegen te gaan. De officieren worden in verschillende omstandigheden geplaatst en krijgen feedback op basis van de ervaring.