.Japan begint een proof-of-concept-test met een cybernetic avatar (CA). Deze avatar gaat verder dan een visuele representatie van een persoon. De CA moet qua beleving en identiteit lijken op de operator, aldus de onderzoekers die deze avatars ontwikkelen. De eerste persoon die een cybernetic avatar zal worden, is minister van Digitale Zaken van Japan, Taro Kono. Zowel de gelijkenis als de aanvaardbaarheid wordt getest.
Een CA is veel meer dan een gewone avatar die momenteel in de metaverse wordt gebruikt. Het is een concept dat avatars op afstand omvat die robots en 3D-beelden als proxy’s gebruiken. Daarnaast moet het een vergroting zijn van fysieke, cognitieve vaardigheden van mensen die ICT en robotica gebruiken. Een CA moet zich uiteindelijk vrij kunnen bewegen in de cyberfysieke omgeving van Society 5.0, stellen de onderzoekers. Het moet volgens de onderzoekers beperkingen van lichaam, brein, ruimte en tijd wegnemen.
Waarom hebben we een cybernetic avatar nodig?
De belangrijkste reden waarom Japanse onderzoekers de ontwikkeling van cybernetic avatars onderzoeken, zijn de uitdagingen rondom het dalende geboortecijfer, de vergrijzing van de bevolking en de daarmee samenhangende tekorten aan arbeidskrachten. Met een CA moeten mensen die beperkt zijn door hun fysieke vorm actief kunnen participeren in de samenleving. Ook moet de CA het werk op afstand en autonoom kunnen uitvoeren, aldus de onderzoekers.
De onderzoekers die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling hiervan, willen zeer gastvrije CA’s creëren die in staat zijn tot moreel discours en gedrag. Maar naast het testen hoe goed de avatar werkt, moet de test ook uitwijzen of communicatie met een cybernetische avatar acceptabel is. Taro Kono, minister van Digitale Zaken van Japan, is de eerste proefpersoon die een CA krijgt.
Het doel van de proof-of-concept
Met behulp van een fysieke CA moet de test beoordelen of mensen het gevoel hebben dat de minister hen aanspreekt. Ook vragen de onderzoekers of ze ontvankelijker zijn voor wat de minister zegt. Verder vragen ze een breed scala aan mensen om te overwegen of het acceptabel is om de acties van een CA gelijk te stellen aan die van de exploitant. Zo kunnen nieuwe sociale normen voor een CA-samenleving bepaald worden.
De groep die de studie van cybernetic avatars leidt, maakt deel uit van het Moonshot Research and Development Program, geleid door het Cabinet Office en gepromoot door het Japan Science and Technology Agency. De leider van de groep is Takahiro Miyashita, directeur van het interaction Science Laboratory van Advanced Telecommunications research Institute International (ATR) en professor Hiroshi Ishiguro van de Osaka University Graduate School of Engineering Science.