Een nieuwe studie wees uit dat patiënten die worden ondergedompeld in een rustgevende omgeving met VR, minder verdoving nodig hebben tijdens hun handoperatie. De onderzoekers denken dat de afleiding de grootste reden is waarom patiënten minder behoefte hebben aan pijnmedicatie. De voordelen van het gebruik van minder verdoving zijn een kortere ziekenhuisopname en een lager risico op complicaties, naast de kostenbesparingen die ziekenhuizen kunnen verwachten.
Een MIT Review zegt dat een team van onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston 34 patiënten die een zelfgekozen handoperatie ondergingen verdeelde in 2 gelijke groepen. Waar de ene groep zoals gebruikelijk de operatie in ging, kreeg de andere groep een VR-headset. De patiënten konden een 360-graden uitzicht zien op een vredige weide, bergtop of bos, een geleide meditatie volgen of video’s zien die werden afgespeeld tegen de achtergrond van een sterrenhemel.
Afleiding leidt tot minder verdoving
De groep die in VR was ondergedompeld, vroeg om significant minder verdoving van het kalmerende middel, genaamd propofol om de pijn in de hand te verdoven dan de niet-VR-groep. Ook verliet de VR-groep de post-anesthesie recovery unit sneller. De onderzoekers geloven dat patiënten in de VR-groep lagere niveaus van de verdoving nodig hadden omdat ze meer afgeleid waren dan degenen die geen virtuele visuele stimuli hadden.
Er moet echter verder onderzoek worden gedaan, omdat de VR-groep ook een operatie had kunnen ondergaan in de veronderstelling dat de VR effectief zou zijn. Maar het is een interessante studie om in te blijven investeren, aangezien patiënten die minder verdoving gebruiken vaak een kortere ziekenhuisopname hebben en een lager risico op complicaties hebben.
Verder onderzoek
Daarom is het team van plan om een soortgelijke, vervolgstudie uit te voeren bij patiënten die een heup- en knieoperatie ondergaan om te blijven onderzoeken of VR kan helpen bij het beheersen van angst tijdens operaties, zegt Adeel Faruki, een assistent-professor in anesthesiologie aan de Universiteit van Colorado, die de leiding had over de studie.
Tegen The West Australia zegt dr. Faruki: “Toen we het idee voor deze studie ontwikkelden, stond VR-gebruik in de gezondheidszorg nog in de kinderschoenen, maar bood het de mogelijkheid om op te treden als een niet-farmaceutische behandeling voor verschillende gebruikssituaties. We wilden de mogelijkheid testen om complicaties door oversedatie te verminderen door een afleidingsmethode te gebruiken om de angst intra-operatief te beheersen voor operaties aan de bovenste ledematen.”
1 comment
[…] kan virtual reality een behandeling zijn zonder bijwerkingen. Dit werd eerder ontdekt tijdens een onderzoek met het Beth Israel Deaconess Medical Center, dat de virtual reality-technologie van XRHealth […]
Comments are closed.