Rijkswaterstaat heeft een visie en roadmap voor digital twins ontwikkeld. Daarmee wil de organisatie voorkomen dat een verscheidenheid aan technologieën en toepassingen wordt gebruikt die niet met elkaar kunnen communiceren, laat staan data kunnen uitwisselen. Inmiddels lopen er namelijk al veertig kleine experimenten met digital twins binnen Rijkswaterstaat voor projecten bijvoorbeeld in de bouw en voor de wetenschap.
In het interview dat Jaap Bakker, Coördinerend Specialist Adviseur Assetmanagement en Data-integratie bij Rijkswaterstaat gaf aan Dutch ITchannel, zegt hij: “We willen de regie nemen.” De roadmap voor digital twins is nodig omdat de technologie en toepassingen voor Rijkswaterstaat relatief nieuw zijn, alhoewel voor steeds meer projecten met 3D-modellen en digital twins wordt gewerkt. Inmiddels lopen er veertig kleine experimenten in samenwerking met de bouw en de wetenschap.
Al op weg met de roadmap voor digital twins
Om helderheid rondom digital twins te krijgen, is een onderscheid gemaakt tussen digital twin toepassingen en het begrip ‘digital twin’. Daarnaast wil de organisatie een tussenlaag invoeren tussen de digital twin en de toepassingen ervan. Deze tussenlaag is opgebouwd uit bouwblokken die zich richten op visualisatie, rekenkracht, opslag, security en rechten, verbindingen met (externe) data, artificial intelligence en archivering. De invulling van de bouwblokken wordt overigens gedaan samen met de markt en IT-bedrijven.
Eén van de projecten die momenteel wordt ondersteund door middel van een digital twin is de renovatie van de IJsselbruggen. De digital twin moet ervoor te zorgen dat de aannemer alle informatie heeft en dat die informatie op een interactieve en inzichtelijke manier wordt gepresenteerd. “Dit beperkt de transactiekosten bij de aanbesteding, verbetert de samenwerking en verdient zich ruim terug in de uitvoering”, aldus Bakker.